Tuesday, December 7, 2010

Cili Bagus Rupanya!



salam kpd semua kwan2 hee ^__^..emm..x taw la aq,tab2 teringat mau makan terung,nenas, dan cili a.k.a. lada!owhh 3 3 bijik ni my favourite!
sungguh aq suka makan ini sayur~hoho..terung masak merah,nenas masak merah..nyumm nyumm* kecur air liur..gulp*


aq klo mkan x sah klo xda lada ataw cili.sedap bah cili..penyedap makanan dan pembuka selera kn?sepa x suka makan pedas 2,wooaahh
rugi la.hihi.tp masing2 ada cita rsa sendiri kn.ada suka pedas n ada yg x tahan pedas..hoho,bagi aku..cili yg paling
pedas sekali aku makan,ntah apa nama..kuarga angkat bapa aku bawak dri Sarawak..
saiznya bulat..kecik jak..sekali pegang,konon sapu2 la d muka..Oh Mai.pedas..kalah cili Thailand.ntah sampai skrg aq x taw nma dia..kesian aku..:(


Bagi yg penggemar cili taw lada cam aku ni*ecece*..ok~jom tgok pa khasiat cili..klo bgni hari2 aku mkan.tapi klo mkan biji cili nah.kompom la kna apendix..mls mau jmpa doktor.x suka..sbb bnyak keja..jadi leceh..nmpaknya kna la aku cri husband doctor..muahahah~ erkkk.=.="






CILI                                     


cili ni ada saiz kecil ada saiz besar.banyak la saiz..ada bulat ada panjang.LOL
cili yg lebih kecil lebih pedas rasanya..dan SEDAP!hihii ^__^
KEpedasan cili ni bergantung kpd kandungan Capsaicin d dlmnya.KandunganCapsaicin ni lah yg bagi khasiat..:)
KHASIAT
membantu merawat sistem peredaran darah yg kurang lancar,spt aliran darah pda tangan,kaki dan jantung..


buah cili yg pedas dpt meningkatkan suhu tubuh bdan dan merangsang metabolisme yg mmbuatkan peredaran darah lancar!wooahh..*mulut tba2 terlopong,bgs rpanya cili ni*


Capsaicin juga bersifat mukokinetik yang dapat mengurangi, mengatur dan mengeluarkan lendir dari paru-paru bagi penyembuhan bronchitis, influenza, masuk angin dan asma.


Cili juga mengandungi flavoid dan antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari penyakit barah


Biji cili mengandungi capsaicin yang mampu mencegah jangkitan pada sistem pencernaan.




Cili menyumbang sumber vitamin C, B, E dan protovitamin A bagi memenuhi keperluan kehidupan manusia.


Sayuran ini dikatakan bernilai dari segi kesihatan untuk meredakan kesakitan yang ada kaitan dengan kegemukkan...hahaha~makan la aq bnyak2 cili~*


Cili merah pulak mengandungi sejenis bahan yang menghalang sel-sel darah daripada bergumpal dan sekaligus menghalang sejenis penyakit darah beku yang dikenali sebagai trombosis. 










p/s:jadi jangan takut2 makan cili ok.sedap apa..hehehe.x sempurna lauk2 tanpa lada.hoho
     TAPI!!makan cili bikin buasir..jgn terlalu amalkan..hehe ^_~



4 orang baik hati:

Zulkifly Omar said...

aku ni pencinta makanan pedas.. hehehe... kalau kari mesti letak banyak2 lada

samizul.net said...

Cili khabarnya memudahkan orang ke tandas.. Muahua3 XD

Cik Kira said...

yeahh..ada kawan..hahah!
aku klo mkan megi ka..ndak bole xda lada..sbb dia sdp!

senior samizul:haha~i2 bukan kabar..itu kebenaran :p haha ^__~

Pencacai Alim said...

mkn cili berak pedih

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...